maandag 28 november 2016

Concertzaal



Zondag 27 november was het zover. Het publiek mocht kennismaken met de nieuw ingerichte dorpskerk. De belangstelling was enorm. Terecht, omdat Gorssel een prachtige zaal rijker is. Eentje met veel mogelijkheden en qua akoestiek ’n parel. Dat laatste was nooit een zwak punt, maar door de combinatie met een variabele zaalopstelling heeft de kerkzaal alles in zich om het bruisende culturele middelpunt van mijn dorp te worden. Goed werk van de kerkenraad. Hopelijk gaan de voorstanders van het behoud van de harde houten kerkbanken de voordelen ook zien en ervaren. Er gaan nog heel veel mooie dingen gebeuren in de kerk van mijn dorp. Dat mag niemand missen.

De kerk is ooit gebouwd voor de Eredienst en het was altijd de centrale en herkenbare plek in de gemeenschap. De inrichting was statisch, op één doel gericht. Het aantal mensen in Gorssel dat op zondag de Dienst bijwoont is fors geslonken. Daarmee is ons dorp geen uitzondering. Het voortbestaan staat onder druk. Maar die kerk, die wil blijkbaar toch middelpunt van de gemeenschap blijven. Dat kan alleen met aanpassingen zoals die nu zijn gerealiseerd en met de aanwezigheid van moderne technieken voor geluid en beeld. Medegebruik bleek het toverwoord.

De kerkenraad hoopt dat het dorp naar de kerk komt. Dat gaat zeker lukken, ik denk zelfs dat het volk er in de toekomst af en toe met de benen uithangt. Niet op zondagmorgen, maar op momenten dat er mooie muziek- of theatervoorstellingen zijn. Kerk zijn heeft een andere betekenis gekregen, dat is goed begrepen. Een kerkgebouw blijft een bijzondere plek, met een bijzondere sfeer, waar mensen best graag vertoeven. Mits het verhaal hen aanspreekt en de entourage ertoe uitnodigt. Mooi gedaan!

Geen opmerkingen:

De zevende dag

Stukjes in de Zevende dag worden op de 7 e dag van de week gepubliceerd. De tekst gaat over een willekeurige gebeurtenis uit de voorbije we...